Preguntes Freqüents
Respostes a les teves preguntes més freqüents
Entenem que la pèrdua d’un ser estimat pot portar moltes preguntes i dubtes. A Monserdà, Serveis Funeraris, volem facilitar-vos aquest procés proporcionant respostes clares i detallades a les consultes més comunes. En aquesta secció, trobareu informació útil que us ajudarà a entendre millor els nostres serveis, els procediments a seguir, i com podem assistir-vos en aquests moments. Des de preguntes sobre tràmits administratius fins a consultes sobre cerimònies i opcions de serveis, el nostre objectiu és proporcionar-vos la informació que necessiteu per prendre decisions informades i sentir-vos recolzats en cada pas del camí.
Els familiars més propers, preferiblement de primer grau. Consulteu l’apartat “Ha mort un familiar: què faig?”
Sovint es confon el Certificat de Defunció amb la Partida Literal de Defunció. Aquesta última és el document oficial que acredita el decés d’una persona i el document imprescindible per realitzar qualsevol tràmit. S’ha de sol·licitar al Registre Civil.
La funerària porta el Certificat de Defunció firmat pel metge al Registre Civil perquè aquest faci la inscripció de la defunció i emeti la llicència d’enterrament o incineració. És a posteriori quan la família pot sol·licitar a les diferents administracions públiques tota la relació de documentació necessària pels tràmits legals post-defunció. Monserdà posa a disposició de les famílies un servei de gestió documental per si prefereixen no haver de fer aquest tràmit personalment.
La llei indica que, en condicions normals, l’enterrament o la incineració s’han de fer entre les 24 i les 96 hores després de la defunció, sempre en funció de la pràctica sanitària realitzada al difunt. Si això no és possible, també contempla excepcions. A Monserdà us podem orientar en funció de cada cas particular.
Quan un metge, per desconèixer la causa de la mort, no pot certificar la defunció, deixa de considerar-se mort natural per passar a anomenar-se mort judicial. Les morts per accident, suïcidi, assassinat o morts sobtades són alguns dels exemples de morts judicials. En aquest casos el difunt es trasllada, per ordre del Jutjat, a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, situat a Barcelona. Allà es practica l’autòpsia per determinar la causa de la mort i és el Jutjat qui autoritzarà la seva recollida per poder realitzar el servei funerari. Aquest procés depèn exclusivament del Jutjat, sense poder determinar un termini concret de temps. En cas que la família vulgui optar per la incineració, caldrà autorització expressa del Jutjat.
El cost del servei ve determinat en funció del cementiri on es voldria enterrar, així com de la existència o no de concessió de nínxol propi. No dubti en contactar-nos per demanar un pressupost personalitzat.
La incineració és el procés de cremació del difunt juntament amb el fèretre. S’utilitza com a combustible gas natural i s’assoleixen temperatures molt altes, al voltant dels 900ºC. Cada cremació s’efectua òbviament només amb un difunt i té una duració d’unes 2 hores, sempre en funció dels diferents factors ambientals. Un cop finalitzada la cremació, s’efectua un tractament individualitzat de les cendres, passant pel seu refredament, el procés de cremulació i preparació de la urna.
Lògicament els cementiris són els llocs autoritzats per excel·lència on dipositar les cendres, ja sigui al nínxol familiar o en un columbari (nínxol de cendres).
La legislació actual prohibeix escampar les cendres a la via pública i en parcs naturals. Tot i així, si s’obté l’autorització pertinent, es fa de manera controlada i s’utilitzen les urnes biodegradables adequades, és possible escampar les cendres a espais naturals com podria ser el mar. En cas contrari, les autoritats poden denunciar el cas com a delicte contra el medi ambient, fet que comporta multes elevades. És important també ser conscient de les limitacions particulars de les ordenances locals en cada cas.
Aquesta era una pràctica habitual fa anys, però molts municipis ja no ho permeten. Poseu-vos en contacte amb Monserdà i us orientarem sobre la normativa de cada cementiri.
Per llei, com a mínim han d’haver passat dos anys entre un enterrament i el següent. Tot i això, alguns ajuntaments allarguen aquest període.
Si el nínxol té làpida i no s’hi vol fer cap canvi, en el moment d’enterrar es col·loca ja la làpida. Però si el nínxol no té làpida, o es vol gravar un nom a la làpida o laterals, en el moment d’enterrar es col·loca una tapa blanca al nínxol, i unes setmanes més tard es prepara i es col·loca la làpida.
Si el demanes presencialment et podem fer un justificant donant fe de la teva presència a la vetlla o la cerimònia. Si el demanes posteriorment, t’enviarem un justificant conforme s’ha celebrat la vetlla o la cerimònia. Tingues present que l’acceptació d’aquest document depèn de la normativa interna del teu centre de treball o d’estudis.
Has trobat a faltar alguna pregunta o alguna resposta? Escriu-nos a funeraria@monserda.com